Ivano Frankivsk
Keresés
Romana Українська Magyar Français English
Romana Українська Magyar Français English
Romana Українська Magyar Français English
Baia Mare
7°C

Uzhgorod
7°C

Ivano Frankivsk
9°C

Ivano Frankivsk

“Látogassák meg Kárpátalját, kedves emberek fogják fogadni...”. Ezek a sorai az ismert ukrán éneknek “Látogassák Kárpátalját”. Ugyanúgy fogják fogadni a bámulatos történelme és a fenséges tájai.

A Kárpátvidék ténylegesen rejtélyes, titokzatos, Istentől alkotott vidék. Az a hely, ahol a Régi Ukrán Állam történelme végződik és egy új történelem keletkezik az elmúlt század elejétől, a nép kívánságából, hogy egy új országot építsen.

Látni fogják a vidék lakosainak jellegzetes arcait, amelyek képviselik az ukrán nemzet különböző jellemeit: Hutsul, Boykos, Lemki, Pokutyani és az Oppillya nép. Érdekes volna tudniuk, hogy a mi földünk része a Halychyna – történelmi vidéknek. Ez név öröklödik a régi fővárostól, Halych. Egy másik jól ismert neve a vidéknek a Kárpátalja, a nyugatra fekvő Kárpát-hegység miatt.

Pompás, a természet egy igazi paradicsoma, hegyekkel, dombokkal, sík tájakkal, erdőkkel, cserjésekkel, styeppével borított mezőkkel, látogatók szemét gyönyörködtető zöld pázsitokkal. Egy ilyen természeti helyet érdemes megcsodálni. Az erdőkben olyan állatok élnek, mint például a jávorszarvas, a medve, a farkas, a szarvas, a vaddisznó, a róka és a nyúl, valamint csodálatos ritka madarak, még az arany császári sas is.

A Prut, Dnister, Cheremosh, Limnytsya vizei, valamint két Bystritsa folyók elágazásai megmintázták a Kárpátok táját.

Sok energia, erőkifejtés, vér és fáradozás volt befektetve ennek a földnek a történelmébe. A kelták itthagyták titkaikat, amelyeket még most is fedeznek fel a régészek. Római időszakból való régészeti felfedezéseket csináltak itt. Az első megemlítések a vidékről a IX. századból származnak, amikor a Fehér Horvátok, Dulibisi és Tivertsi szláv törzsek laktak itt. Néhány történelmi forrás felderíti, hogy Halych legelőször K.u. 246-ban volt megemlítve, Jordán krónikájában. Néhány évvel ezelőtt hivatalosan megünnepeltük a régi Halych 1100.-ik évfordulóját. Néhány kilométerre Halych-től, Krylos faluban, Halych fejedelemség ókori fővárosa, voltak elhelyezve később Halych és Volyn fejedelemségek. Manapság az „Ókori Halych” építészeti park ide van elhelyezve. Itt alakultak meg a Régi Oroszország eredetei. Látni lehet a Régi Oroszorszég ismert alakjait: Volodymyr herceg, fia Yaroslav Osmomysl és leánya Yaroslavna (sírva Putivelben a város falánál) dicsőitve a kor krónikáiban, “Egy szó Ihor zászlóáljáról”. Yaroslav Osmomysl megépítette Halychban Szent Pantaleon Templomát valamint Szent Boldogasszony Katedrálist. A templomot és a Katedrális alapzata látható a Krylos dombon. Újabban Halychban emlékműveket emeltek Danylo Halytskiy tiszteletére. Danylo volt Ukrajna első királya akit a pápa koronázott meg.

Lvivtől Ivano-Frankivsk felé utazva, áthaladnak a régi Rohatyn (XII. század) városon keresztül, amelynek neve társítva van a híres Roxolana nevéhez, aki itt lakott a XVI. században és aki később felesége lett a Csoldálatos Suleyman török szultánnak. Roxolananak fontos befolyása volt azon idők török politikájára. Az őt megbecsülő emberek emlekművet emeltek Rohatyn város központjában. A várostól néhány kilométerre létezik egy Cherche nevű falu, amely ásványvizes és iszapos gyógyfürdőhellyel rendelkezik. Sok nyilvános és kultúr személynek kapcsolata volt Rohatyn vidékével, mint például: I. Ohonskiy, A. Krushelnytskiy, D. Lukyanovych, I. Krypyakevych történész, Y. Pankovych művész és mások. Ruslana Lyzhychko, az Eurovision díjának megnyerőjének ősei Rohatyn faluból származnak.

Túljutva Rohatyn és Halych vidékeitől elérik a tartományi központot, Ivano-Frankivsk várost, amelyet a lengyel Andriy Pototskyy mágnás alapított 1662-ben. Azóta, minden évben, május 7.-én ünneplik a Város Napját. A XIX. század elején, az ukrán hetman, Pylyp Orlyk felesége lakott Ivano-Frankivskban. A fiuk, Hryhoryy Orlyk, francia marsall (a Párizsi Orly reptér a nevét hordja) sűrűn látogatta a várost.

Ivano-Frankivskban, sok utazó meglátogathatja a XVII. századi erőd falmaradványait, a régi Városházak épületeit, a Kollégiumot, a Családi palotát, Pototski katedrálist, az Örmény templomot, a Görög-Katólikus katedrálist és más figyelemre méltó célpontot. A legnagyobb, “Nadiya”, szálloda elé van elhelyezve, a város patrónusának, Ivan Franko ismert ukrán költő és író, aki sokszor látogatta meg Stanislavivot, bronz műemléke. 1962-ben a város új nevet kapott, Ivano-Frankivsk.

A tartományunknak második legnagyobb városa Kolomiya. A város első megemlítése 1240-ből származik. Kolomiya a Prút folyón helyezkedik el, folyó, amely a Dunába ömlik.

Kolomiya gazdag szép és egyedi múzeumokban. Itt megtalálhatják a Pysanka múzeumot, amely egyedi a világon a festett húsvéti tojásaival, amelyek bemutatják a keresztényég előtti hagyományokat. A Hutsul és Pokuttya Népművészeti múzeum bemutat több mint 20000 műalkotást – mint gyapjú takarók (lizhnyky), fa feliratok, faragások, hímzések, fém és bőr díszítések, kerámiai műalkotások, szent és néprajzi műalkotások. Kolomiya városnak van egy nagyon híres iskolája a tehetséges gyermekek részére. Ebben az iskolában tanult diákok közé sorolhatunk sok ismert írót és költőt: V. Stefanyk, M Cheremshyna, L. Martovich, M. Irchan, P. Kozlanyuk, D. Pavlychko és R. Ivanchuk. Nem messze Kolomiya várostól, Pechenizhyn faluban született a híres Oleksa Dovbush – Ukrajna Robin Hoodja (XVIII. század). A falu közelébe felemeltek egy műemléket a neves hős tiszteletére. Kolomiyaból az utak a Kárpát-hegységbe vezetnek. El lesznek bűvölve a hegyek szépségétől – tűndéri csúcsok, színek, zöld hegyoldalak és völgyek, közöttük gyenge, kékes köddel. Ahogy közelednek Kosivhoz, annál szebbé válnak Kárpát hegyei, az örökzöld, magas hegyek, a rétek és pázsitok (polonyna) utazókat vonzanak a világ minden részéről. Milyen kellemes a hegyi, tiszta, fenyőtű illatával telt, levegőt szívni.

Kosiv központja a hutsul folklórnak. Szép emléktárgyakat alkotnak itt – igazi műalkotások, amelyeket Shkriblyaks, Korpanyuks szobrászok családjai és sokan mások alkotnak. Termékei ki voltak állítva Európa sok fővárosában az elmúlt évszázad elején. A festői hegyi faluban, Kosmachban, őlték meg Hutsul Tartomány Nemzeti Hősét, Oleksa Dovbusht. Manapság létezik egy Dovbush múzeum a faluban, amely egy, az akkori idők, hutsul stílusú faházban van berendezve. Itt született a híres ukrán költő, Taras Melnychuk (a szovjet táborok hadifoglya), akit néhány évvel ezelőtt a Kosiv körzet Utoropy falujába temettek.

Az út mind feljebb vezet a hágón. Innen meg lehet csodálni Verkhovynát – Hutsul taromány szívének látképét. A Chyvchyn hágó határt alkot Ukrajna és Románia között. Néhány kilométerrel Verkhovina város előtt, Kryvorivnya falu áll, amelyet még Ukrajna Athénjának is neveznek, mert sok ismert író, költő és politikus lakott itt: Lesya Ukrainka, V. Stefanyk, M. Kotsyubynskyy (itt írta meg az “Ősök árnyai” híres novelláját), M. Hrushevskiy és mások. Többet tudhatnak meg, ha meglátogatják Ivan Franko és M. Hrushevskiy múzeumokat, a XVIII. századi régi fatemplomot, Khata-hrazhda (hutsul faerőd) és más látványosságát a falunak. Krasnoillya faluban Hnat Khotkevych (a “Kamyana Dusha” (kőalapzat) szerzője) megalkotta a Hutsul Népi Színházat. A helyi gyógyító ásványvizek “Burkut” és “Verkhovynska” mindig is ismertek voltak nemcsak Ukrajnában, hanem egész Európában.

Ivano-Frankivskből a visszatérő úton át fognak haladni isteni ihletésű hegyi, festői tájon és Voroktába fognak jutni, amely egy síközpont. A vorokhtai sípályákon sok nemzeti és nemzetközi verseny van megszervezve. Vorokhta idényi üdülőhely. Nehezen kapni szebb kilátást mint Vorokhta és Yaremche közötti úton – a hegyoldalak az út fölé tornyosúlnak, valamint a pezsgő Prút fölé, amely a szoros vége felé szalad, az út másik oldalán. Yaremche a Kárpát-hegységnek egy gyöngye. Néha, Yaremche vidékét, a Kárpátok Svájcának is nevezik. A hegyek körbeveszik ezt az üdülővárost, mint a csecsemőt a bölcső. Nagyon ismert az ukránoknak és más ország lakosainak. Itt látni lehet a Dovbush Barlangot és Sziklát, a Partizán Múzeumot, Rudnyev emlékművet és más látványosságot. Az utóbbi évben sok szállóda és turisztikai központ jelent meg ezen a vidéken. A yaremchei bámulatos és lármás vízesés közelében, a vidék legnagyobb kézművességi bazárja található. Visszautazva Ivano-Frankivsk felé, áthaladnak Nadvirnán. Nem messze Nadvirától a XVII. századból származó Pniv erőd található. Egyike a legrendkívülibb erődőknek, ami Kárpátalján található. Ivano-Frankivsk felé közeledve, áthaladnak Bohorodchany körzeten Boykivschynából (Boyky tartomány). Bohorodchany közelében ellátogathatnak a Szent Kereszt Felmagasztalása Kolostorhoz (Manyavskiy Skyt), amely a XVII. században épült Manyava faluban Yov Knyahynytskiy és Ivan Vyshenskiy által. A kolostor közelében megtalálható a gyógyítóvizes Áldott Kő és kicsivel messzebb a 18 méter magas Manyava vízesés, amely emberi hatás nélküli, primitív természet, isteni darabját jelképezi. Még egy paradicsomát a szűz természetnek és tiszta levegőt tálálhatnak Huta közelében, egy falu, amely szintén Bohorodchany körzethez tartozik. Bohorodchany város központjában áll a Dominikai Katólikus Templom, építészeti örökség, amely 1762-ben épült valamint a szép Görög-Katólikus Templom, amelyet több mint 40 évig piacnak használtak a szovjet időszakban. Starunya falu közelében egy egyedi sáros vulkán található. Nem messze ettől a helytől, 1907-ben ,felfedeztek egy mamutot és egy gyapjús orrszarvút. Manapság a Krakiv és Lviv Múzeumokban vannak kiállítva.

Dolyna város Boyky tartomány szívében található. A Boyky Múzeum nemrég volt megnyítva a városban. Dolyna és Rozhnyativ körzetek egy újabb hegyes vidéket képeznek Ivano-Frankivsk vidékén, amely turisztikai fejlődésben van. Bolekhivtől néhány kilométerre egy egyenlíthetetlen természeti ritkaság, az ismert “Dovbush sziklái” található. Lolynban lakott Ivan Franko első szerelme, Olha Rozhkevych, és ő gyakran látogatta a hegyi faluban.

Rozhnyativ körzetben lévő Nebyliv falu híres Ivan Pylypiv lakosa által, aki 1891-ben Kanadába utazott szerencsét keresni, majd elindította több ezer ember kivándorlásást Halychynából. Ez a vidék szülőföldje Ivan Vahylevychnek – “Ruska Triytsya” (Orosz hármas) tag.

Nem messze Kalushtól, Staryy Uhrynivban – kicsi szülőföldje Stepan Banderanak, megtalálható egy emlék- és történelmi komplexum. Ezt a helyet látogatva, meg fogják tanulni a vidékünk nemzeti felszabadító mozgalmának és a jól ismert Stepan Bandera (a mozgalom szimbóluma) igazi történetét.

Lassan-lassan Pokuttyára jutottunk, amely szülőföldje három ismert ukrán írónknak Vasyl Stefanyk (Rusiv falu), Les’ Martovych (Torhovytsya falu) és Marko Cheremshyna (Kobaky falu). Pokkuttya – a Prút és Dnister folyók vidéke, csónakos kirándulásokra ad lehetőséget, ahol lehet horgászni, csodálni a Dnister kanyon táját. Ez a vidék kiváló hely ugrásokra (hang-gliding) valamint sok más versenyeket szerveznek meg itt. Horodenkában egy egyedi katedrális található, amely a XVIII. századból származik (építész - Bernard Merytiny, aki megtervezte a lvivi Szent Yuriy katedrálist). Serafintsi faluban található meg Ukrajna egyik legszebb Shevchenko emlékműveinek. Lev Bachynskiy, aki alelnöke volt Nyugat Ukrajna Népköztársaságnak, ugyancsak ebben a faluban született.

Nem említettük meg még eddig a legmagasabb ukrán hegyet, a Hoverla-t (2061 m). Másszanak fel a Hoverla-ra és látni fogják Kárpátalja gyönyörű kilátását, teljes ragyogásában. Jöjjenek el ide és bele fognak szeretni a mi szép vidékünkbe és a vendégfogadó lakosainkba. Mindig örülünk ha itt látjuk Önöket!

RO-2005/017-539.01.01.15

Proiect finantat prin Programul de Vecinatate Romania Ucraina 2004-2006
Ez a weboldal nem feltétlenül képviseli az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A weboldal helyességére és a bemutatott információk összefüggősségére eső teljes felelősség a kezdeményezőké. Más, Romániai, Európa Únió által finanszírozott tervekkel, valamint Románia Európai Únióhoz való csatlakozásával kacsolatos információkért, kérjük látogassák meg a Romániai Európai Bizottságának Tájékoztató Központjának honlapját.
© 2008 Turism Transcarpatic. Minden jog fenntartva