Maramures
Keresés
Romana Українська Magyar Français English
Romana Українська Magyar Français English
Romana Українська Magyar Français English
Baia Mare
7°C

Uzhgorod
7°C

Ivano Frankivsk
8°C

Máramaros

A máramarosi civilizáció hagyományos, laikus vagy felekezeti felépitéstől függetlenül, erős ősi alapon született és alakult ki, egy sajátos és jelllegzetes terméket képvisel, amelynek erős egységes jellege van. A legtanulságosabb példát a néprajzi zónák képezik, a hires “vidékek”: Máramarosvidék, Láposvidék, Kővárvidék, Erdővidék.

Ezek a vidékek régi társadalmi-gazdasági közösségeket képviselnek, amelyek elhelyezést kaptak egyes természeti egységekben, leginkább földrajzi medencékben, és jellemző vonásai az egységes nyelv, egy bizonyos foglalkozási kör, épitészet, népviselet és régi hagyományos szokások. Ezek legrégibb társadalmi szervezetek, falusi vagyonközösségek, amelyek a feudális államok előtt alakultak meg és rendszertelenül használták a földeket, erdőket, vizeket, az altalaji kincseket, ugyanakkor megvédve a közösség marháit és termését az esetleges hóditok ellen.

A máramarosi falusi civilizáció egy jellegzetes életmódot tükröz vissza, amelynek jellemzője a régiség és folytonosság. Ennek alkotója az anyagi és szellemi összesség és mindazon műszaki ismeretet képvisel, amellyel az ember a nagyon változatos természeti lehetőségeket értékesitette, a hegyvidéki tájtól a sikságig, beleértve a közbeeső dombos, fensiki vidékeket, hogy megszervezze a társadalmi-gazdasági életét.

Kihangsúlyozzuk ezen területek régi időkből származó lakotsságát, amelyet számos régészeti lelet és feljegyzések igazolnak. Igy a helységek rendszere, rangtól függetlenül, egy erős hagyomány alapon született és alakult meg, mint egy saját és jellegzetes román civilizáció terméke, amelynek egységes jellemét a foglalkozások szabták meg – a földművelés, az állatenyésztés, erdőkitermelés, majd bányászat.

Történelmi, néprajzi, folklór, nyelvészeti (máramarosi nyelvjárás) és földrajzi szempontból Máramaros érvényre lép mint egy újszerű népművelődési tűzhely az orszagunkban.


RO-2005/017-539.01.01.15

Proiect finantat prin Programul de Vecinatate Romania Ucraina 2004-2006
Ez a weboldal nem feltétlenül képviseli az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A weboldal helyességére és a bemutatott információk összefüggősségére eső teljes felelősség a kezdeményezőké. Más, Romániai, Európa Únió által finanszírozott tervekkel, valamint Románia Európai Únióhoz való csatlakozásával kacsolatos információkért, kérjük látogassák meg a Romániai Európai Bizottságának Tájékoztató Központjának honlapját.
© 2008 Turism Transcarpatic. Minden jog fenntartva