Turism | Intrebari frecvente
Keresés
Romana Українська Magyar Français English
Romana Українська Magyar Français English
Romana Українська Magyar Français English
Baia Mare
43°C
Uzhgorod
31°C
Ivano Frankivsk
6°C

Hasznos tajékoztatások

1. Melyek Máramaros megközelítési lehetőségei?
Repterek: Nagybánya; Országutak: E 60, E 571, DJ 1C ; Állomások: Nagybánya
2. Melyik a hivatalos nyelv Máramarosban és melyek a fontosabb kisebbségek nyelvei?
Hivatalos nyelv: román; Fontosabb kisebbségek nyelvei: magyar, roma
3. Melyik Ukrajna hivatalos nyelve?
Hivatalos nyelv: ukrán
4. Melyik Máramaros hivatalos pénzneme?
Lej
5. Melyik Ukrajna hivatalos pénzneme?
Ukrán hrivnya (UAH)
6. Melyek Máramaros megye nyelvjárásai?
A máramarosi nyelvjárás egyike az öt alap dákoromán alnyelvjárásnak. Ezt beszélik a történelmi Máramarosban, az Iza, Mara és Cosau folyók menti falukban. Máramaros megyében még beszélik a kővári, láposi és erdőségi alnyelvjárásokat azokon a vidékeken. Ezek hozzátartoznak az Erdélyi Nyelvjáráshoz, viszont némi máramarosi befolyással.
7. Hogyan készitik a máramarosi "bálmost"?
„Két fatálnyi zsendicét tesznek az üstbe, majd egy fatálnyi édes tejet és egy fatálnyi vizet. Megkóstolják. Ha túl édes hozzáadnak savanyú tejet, ha túl savanyú hozzáadnak édes tejet. Az üstöt tűzre teszik és fél órát főzik, állandó kavarás mellett. Majd málélisztet adagolnak hozzá és még főzik 15 percet, majd körbe kavarják, ameddig a bálmos tetejére kerül a zsendice vaja.” (A. Georgeoni, 1936).
8. Hogyan készítik a máramarosi pálinkát?
„Gabonafélékből és szilvából készítik. A szilvából készült pálinkát kétszer főzik. Az első főzetből származó folyadékot „suslának” nevezik. Ezt teszik ismét az üstbe főni, eleinte 30%-os, majd egyre gyengébb és mikor a folyadékban már nincs alkohol, a csöveket szétszedik hogy többé ne folyjon. Ez a pálinka átlagosan 50 fokos. A gabonapálinka 30 fokos. A nagy ünnepekkor (Karácsony, Húsvét és Vízkereszt), mézzel édesítik és így fogyasszák.” (I. Barlea, 1924).

RO-2005/017-539.01.01.15

Proiect finantat prin Programul de Vecinatate Romania Ucraina 2004-2006
Ez a weboldal nem feltétlenül képviseli az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A weboldal helyességére és a bemutatott információk összefüggősségére eső teljes felelősség a kezdeményezőké. Más, Romániai, Európa Únió által finanszírozott tervekkel, valamint Románia Európai Únióhoz való csatlakozásával kacsolatos információkért, kérjük látogassák meg a Romániai Európai Bizottságának Tájékoztató Központjának honlapját.
© 2008 Turism Transcarpatic. Minden jog fenntartva