Cauta in site
Romana Українська Magyar Français English
Romana Українська Magyar Français English
Romana Українська Magyar Français English
Baia Mare
43°C
Uzhgorod
31°C
Ivano Frankivsk
6°C

Maramures

Judetul Maramures este situat in partea de nord a Romaniei, fiind delimitat de judetele Satu-Mare, Salaj, Cluj, Bistrita-Nasaud si Suceava, respectiv la nord fiind delimitat de frontiera cu Ucraina, avand o suprafata de 6.215 km² (2,6% din suprafata Romaniei) si un relief variat ca morfologie si complex din punct de vedere geologic.
Zona montana apartinand Carpatilor Orientali reprezinta 43%, zona colinara (dealuri, podisuri si piemonturi) circa 30%, iar zona joasa (depresiuni, lunci si terase) restul de 27% din suprafata judetului. Principalele unitati montane sunt: Muntii Rodnei (cei mai inalti), Muntii Maramuresului si lantul vulcanic Ignis-Gutai-Tibles.
Reteaua hidrografica este reprezentata de principalele rauri: Tisa, Viseu, Iza, Lapus si Somes.

Civilizatia maramuresana, indiferent de factura - traditionala, laica sau cultica - s-a nascut si s-a format pe un puternic fond autohton si reprezinta un produs propriu si specific, avand un puternic caracter unitar. Exemplul cel mai edificator il constituie zonele etnografice, vestitele “ Tari “: Tara Maramuresului, Tara Lapusului, Tara Chioarului,Tara Codrului.

Aceste “ Tari “ reprezinta vechi comunitati social - economice, cantonate sau suprapuse unor unitati naturale, indeobste depresiuni, ce se caracterizeaza printr-o unitate de limba, un anumit tip de ocupatii, arhitectura, port si obiceiuri de veche traditie. Ele sunt cele mai vechi organizatii sociale, asociatii de obsti satesti, formate inaintea statelor feudale, care foloseau in devalmasie pamantul, padurile, apele, bogatiile subsolului, aparand in acelasi timp teritoriile obstei, vitele si recoltele de eventuali cotropitori.

Civilizatia rurala maramuresana oglindeste un mod de viata specific ce se caracterizeaza prin vechime si continuitate. Ea se constituie intr-un ansamblu de valori materiale si spirituale si reprezinta totalitatea cunostinselor tehnice prin care omul a valorificat un potential natural foarte variat, de la cel montan la cel de campie, inclusiv treapta intermediara a dealurilor si podisurilor, in vederea organizarii vietii sale social - economice.

Subliniem vechimea locuirii acestor teritorii, fapt confirmat de numeroasele descoperiri arheologice si de atestarile documentare ulterioare. Astfel, reţeaua de asezari, indiferent de rang, s-a nascut si format pe un puternic fond tradiţional, ca un produs propriu si specific de civilizatie romaneasca, avand un caracter unitar impus de specificitatea ocupatiilor – cultivarea pamantului, cresterea animalelor, exploatari forestiere, iar mai recent prin valorificarea resurselor subsolului.

Unitar sub aspect istoric, etnografic, folcloric, lingvistic ( subdialect maramuresan ) şi geografic ( depresiune intracarpatica tipica ), Maramuresul se impune ca una dintre cele mai inedite vetre etnoculturale din tara noastra.


RO-2005/017-539.01.01.15

Proiect finantat prin Programul de Vecinatate Romania Ucraina 2004-2006
Acest site web nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Răspunderea privind corectitudinea şi coerenţa informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web. Pentru informaţii despre celelalte programe finanţate de Uniunea Europeană în România, ca şi pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României la Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Centrului de Informare al Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
© 2008 Turism Transcarpatic. Toate drepturile rezervate