Cauta in site
Romana Українська Magyar Français English
Romana Українська Magyar Français English
Romana Українська Magyar Français English
Baia Mare
43°C
Uzhgorod
31°C
Ivano Frankivsk
6°C

Zakarpatia

Transcarpatia este o regiune din Ucraina cu capitala la Ujhorod. Regiunea are o suprafata de 12.800 km², si numara 1.252.300 de locuitori. Principalele etnii sunt cea ucraineana (78,4%), cea maghiara (12,5%), cea romana (2,6%) si cea rusa (2,5%) .

De la sfarsitul secolului X pana in 1918, Transcarpatia a facut parte din regatul Ungariei. Apoi a devenit parte a Cehoslovaciei pana dupa cel de Al Doilea Razboi Mondial, cand a fost anexata la RSS Ucraineana, in URSS.

In sec. al XIX-lea regiunea Transcarpatia a fost impartita in 18 raioane: V.Bereznai, Perecin, Seredne, Ujgorod, Corolevo, Teresva, Teacevo, Volove, Dovge, Hust, Svaleava, Latoriceanschii (Rosvigovo), Mezecosinschii (Cosino), Tisagatischii (Beregovo), Verhovinschii (Irsava), Velicoseveliuschii (Sevelius), Tisodolineanschii (Rahiv), Nijneveretchii (Nijnie Vorota).

La 10 septembrie 1919 Transcarpatia a intrat oficial în componenta republicii Cehoslovace, iar primul guvernator a fost numit Gheorghii Jatcovici. Orasul Ujgorod a devenit centru administrativ al regiunii. Pe vremurile republicii Cehoslovace Transcarpatia culturala si arhitecturala s-a desavarsit: în anul 1921 orasul Ujgorod a primit licenta cinematografica, in anul 1927 a fost infiintata unica scoala a romilor din Europa. In 1929 a fost construit primul aeroport in Transcarpatia (la Ujgorod). De fapt, la 29 februarie 1920 in constitutia Cehoslovaciei apare denumirea de Rusia Subcarpatica. In anii 1920 in Transcarpatia se editau 60 de ziare, dintre care 22 - in limba maghiara, 10 - in rusa, 9 - in rusina, 5 - in ivrit, 4 - in ceha, 4 - in ucraineana, şi 6 - mixte.

Conform hotararii arbitrajului de la Viena din data de 2 noiembrie 1938, o parte a Transcarpatia a fost cedata Ungariei. In cealalta parte a Transcarpatiei la 15 martie 1939 a fost proclamat o noua formatiune statala - Ucraina Carpatica, cu centrul in orasul Hust, iar primul presedinte a devenit Augustin Volosin. Din pacate, acest stat carpatic a existat puţin timp, deoarece a fost ocupat de Ungaria. Iar in 1941 statul Ungar, in componenta caruia intra si Transcarpatia, a pasit in cel de-al doilea razboi mondial.

Perioada eliberarii a adus schimbari importante in viata regiunii. La 29 iunie 1945, la Moscova a fost semnat tratatul de realipire a Transcarpatiei cu RSSU.

Incepe o perioada de dezvoltare a regiunii: la 18 octombrie 1945 a fost infiintata Universitatea de stat de la Ujgorod, iar in 1956 a fost construita centrala hidroelectrica Tereblea-Rika (pentru 130 mln kvt/s pe an), in 1956 a pornit prima locomotiva electrica - de la Mucacevo la Lavocine.

In august 1991 - Ucraina a devenit independenta.

In Transcarpatia se pastreaza multe carti vechi si manuscrise pretioase: Evanghelia Regala (1401), Psaltirea din orasul Mucacevo (sec. XIV), Evanghelia Ostrimirovo (sec. XIV), Evanghelia Moscovita (sec. XVI), Biblia rusa (sec. XV) a lui Francisc Scorini, Biblia de la Ostrog (1581), a lui Ivan Fiodorov, instrucţiuni pentru Solii lui Bogdan Hmelniţchii, Lexicon slavorus si talmacirea numelor (1627 Pamva Berinda), “Evanghelia romana”, “Pacea omului cu Dumnezeu ” (1661, Inochentii Ghizeli), “Gramatica rusa” (1755, Mihail Lomonosov), “Scurta descriere a fundatiei lui Fedor Coreatovici” (Ioanichii Bazilovici), “Evangheliile Invataceilor: din Neagoevsche, din Scotarsche (sec. XVI), din Iza, din Danilovo (sec. XVII), Culegerea din Sochirnita (sec. XVII), Culegerea din Uglea “Cheia” (sec. XVII), Triod Kobaletca Poleana (1561), Alexandria (sec. XVII): Ujgorod, Pistrealovo, Tasiv.

RO-2005/017-539.01.01.15

Proiect finantat prin Programul de Vecinatate Romania Ucraina 2004-2006
Acest site web nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Răspunderea privind corectitudinea şi coerenţa informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web. Pentru informaţii despre celelalte programe finanţate de Uniunea Europeană în România, ca şi pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României la Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Centrului de Informare al Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
© 2008 Turism Transcarpatic. Toate drepturile rezervate