Cauta in site
Romana Українська Magyar Français English
Romana Українська Magyar Français English
Romana Українська Magyar Français English
Baia Mare
6°C

Uzhgorod
3°C

Ivano Frankivsk
10°C

Intrebari frecvente

1. Care sunt caile de acces in Maramures?
Aeroporturi: Baia Mare ; Transport rutier: E 60, E 571, DJ 1C ; Gari: Baia Mare
2. Care este limba oficiala in Maramures si care sunt limbile minoritatilor mari?
Limba oficiala: romana; Limbile minoritatilor mari: maghiara, romani
3. Care este limba oficiala in Ucraina?
Limba oficiala: ucraineana
4. Care este moneda oficiala in Maramures?
Leu
5. Care este moneda oficiala in Ucraina?
Grivna ucraineana (UAH)
6. Care sunt "graiurile" din judetul Maramures?
Graiul maramuresean este unul dintre cele cinci subdialecte de baza ale dialectului dacoroman. Acesta se vorbeste in Maramuresul istoric, in satele de pe vaile Mara, Cosau si Iza. In judetul Maramures se mai vorbeste subgraiul chioarean, lapusean si codrenesc in regiunile respective. Acestea fac parte din Graiul Ardelenesc, doar cu oarecare influente din partea celui maramuresan.
7. Cum se prepara "balmosul" maramuresan?
„Se pun doua gavane de jintuit in caldaruse, apoi un gavan de lapte dulce si un gavan de apa. Se gusta. Cand e prea dulce se adauga lapte acru, iar cand e prea acru se adauga lapte dulce. Caldarusa se pune apoi la foc si se fierbe in clocote ½ ora, mestecandu-se mereu. Se adauga la urma faina de malai «ca pentru colesa» si se mai fierbe, in clocote, 15 minute; apoi se amesteca in jur cu coleserul pana ce iese untul de jintuit de trece peste balmos” (A. Georgeoni, 1936).
8. Cum se prepara "horinca" maramureseana?
„Se prepara din cereale si din prune. Cea din prune se fierbe de doua ori. Lichidul ce s-a scos dupa prima fiertura se numeste „susla”. Aceasta o pun din nou in caldare pentru a o fierbe, la inceput 30%, apoi din ce in ce mai slaba si cand lichidul nu mai contine mult alcool; desfac tevile ca sa nu mai curga. Acest rachiu are in medie cam 50 de grade. Spirtul de cereale are 30 de grade. La sarbatorile mari (Craciun, Pasti si Boboteaza) o indulcesc cu miere de stup si asa se ospateaza” (I. Barlea, 1924).

RO-2005/017-539.01.01.15

Proiect finantat prin Programul de Vecinatate Romania Ucraina 2004-2006
Acest site web nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Răspunderea privind corectitudinea şi coerenţa informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web. Pentru informaţii despre celelalte programe finanţate de Uniunea Europeană în România, ca şi pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României la Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Centrului de Informare al Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
© 2008 Turism Transcarpatic. Toate drepturile rezervate